søndag den 15. februar 2009

Trangia opskrifter 1

Brød på Trangia

Hvorfor spise det tørt og gammelt, når man kan få det varmt og friskt? Det er nemt at tage brød med hjemmefra, men det holder ikke særlig længe og bliver hurtigt tørt og fladmast i rygsækken. Med denne opskrift er det lettere: tilsæt vand, rør rundt og steg brødet på dit Trangia.

Ingredienser:

4 dl. Mel

1 spsk. Bagepulver

(lidt salt)

1 tsk. Timian

1½ dl. Vand

2 spsk. olie

Bland de tørre ingredienser hjemmefra i en pose. Så kan du tilsætte vand og olie når brødet skal bages og ælte dejen direkte i posen. Åbn posen, tryk dejen på plads i panden med fugtige hænder, så fingrene og dej ikke klistrer sammen, og tænd Trangiaen.

Brødet er klar, når det er blevet brunt på begge sider.

Loganbrød

Loganbrød er en brødtype der blev opfundet i 60´erne af en gruppe bjergbestigere på Bjerget Mount Logan i Alaska. Det er kompakt og næsten fri for vand, hvilket skærer ned på vægten i forhold til almindeligt brød. Samtidig kan det holde sig rigtig længe; 1- 2 måneder normalt ved stuetemperatur.Det smager som en blanding af frugtkage, knækbrød og mors hjemmebagte (beskrevet af en dedikeret fan), og kan spises uden noget eller måske med smør, flødeost eller nutella på.

OPSKRIFT 1 (fra det norske blad Breposten)

1 ½ kg groft grahamsmel

500 g. fint hvedemel

500 g. semuljegryn eller bulgur(skal evt. udblødes i vand ½ times tid)

½ kg rugmel

2 ss. Salt

250 g. hakkede hasselnødder og/ell. Mandler

250 g. tørrede rosiner og/ell. Abrikoser

300 g. smeltet smør eller margarine

200 g. sirup

250 g. sukker

1 l. sødmælk

De tørre ingredienser blandes godt.

De fire nederste varmes op i en gryde, til blandingen er lunken og smeltet, og de tørre hældes i og blandes.

Den meget seje dej deles og presses ned i rugbrødsforme eller en bradepande.

En dejtykkelse på ca. 2 cm giver et tørt og hårdt brød.

Brødet bages i ovnen ved 180 ° i mindst 1 time. Ved en dejtykkelse på 3-6 cm skal brødet bage ca. 1½ time. Læg evt. alufolie over den sidste ½ time for at undgå sort skorpe.

Opskriften giver ca. 4700 g brød med 15000 Kcal. - nok til 20 - 30 måltider.

Energimæssig fordeling:

Fedt 460 g., 9.7%

Kulhydrat 2365 g., 49.8 %

Protein 335 g., 7,1 %

Væske mm. 1590 g. 33,5 %

OPSKRIFT 2 (gengivet af Svenn Owe Haugland)

2 - 3 kopper honning og syltetøj

4 æg

2 kopper vegetabilsk olie

1 kop smeltet smør eller margarine

10 - 15 kopper mel (alle kombinationer af fint og groft)

Tørret frugt

* Nødder

2 kopper brunt sukker

2 ss. salt

3 kopper mælk

Bland de flydende ingredienser og bland derpå de tørre i.

Bland mere flydende/ efter behov til dejen er tyk, sej og hænger godt sammen.

Form brødet til klumper på ca. 6x6x35 cm og tør brødene i ovnen 1-2 timer ved 60 - 80°. Brødene er færdige når alt væske er tørret bort, hvilket kan checkes med et kødspyd. Når det kommer rent ud er brødet færdigt.

Opskriften giver ca. 2000 g. brød.

Fjeldcarbonara

1 pk. bacon

50 g. tørrede champignon

50 g. soltørrede tomater

1/4 Piskefløde eller 5 æggeblommer (opbevares i plastikdunk)

Lille pose med revet ost

Båndpasta

Læg båndpastaen i kogende vand. Hvis den er frisk skal den kun koge i et par minutter. Når du synes, den er ok, så tag den af blusset og put den efter lidt afkøling i soveposen.(i en pose)

Så er den klar, når du er færdig med resten af maden.

Skær bacon i tern og rist det langsomt. Intet fedtstof, men hold gryden klar af flammen, da bacon vil gerne brænde fast, så brug kun lidt varme ad gangen. Det kræver lidt øvelse, men det kan godt lade sig gøre at få det pænt. Tilsæt fløde, salt, peber, champignon og tomater og lad det koge op og ind, så det bliver lidt tykkere. Hæld vandet fra pastaen og hæld saucen over og bland det forsigtigt sammen. Til sidst drysser du osten over (kan undværes)

Fladbrød

250 g. Hvedemel

250 g. Fuldkornshvedemel

½ tsk. Salt

3 dl vand

Mel og salt blandes, vandet tilsættes, og der æltes grundigt, hvorefter dejen skal hvile køligt i mindst én time. Herefter rulles dejen i 12 – 15 kugler, der trykkes/rulles til meget tynde pandekager, ca. to millimeter. Brødene bages på en tør pande, eller en varm flad sten.

NorskeTynnbrød

7,5 dl. Mel fx halvt hvede og grahamsmel

2 tsk. Bagepulver

4 spsk. Farin

1 tsk. Salt

3 dl. Tykmælk eller lignende.

Det hele røres sammen i en skål, portionen deles i ca. 15 stykker, der trykkes flade, og steges på en pande i lidt olie.

Sibirske fladbrød

2 løg

50 gr. Smør

11/2 dl vand

½ tsk. Salt

250 gr hvedemel

Løgene hakkes fint og svitses i lidt af smørret, lad dem køle af. Resten af smørret smeltes, og hældes i en skål med 11/2 dl. Lunkent vand, løg og salt tilsættes, og melet røres i.dejen æltes/røres godt, og deles til 4 – 5 kugler, der rulles til en pandekage på ca. 20 cm. I diameter. Steges 3-4 minutter på hver side på en meget varm pande eller stegeplade, serveres lune.

Ziplock Omeletter

Omelet i lynlåspose - Ziplock omeletter.

Æggemasse pr. person:

2 æg

2 halve æggeskaller med mælk.

salt og peber

Æg, mælk og krydderier afhængigt af antal personer piskes sammen.

Fyldet anrettes i skåle, hav for eksempel skåle med skinke, ærter, champignon, ost, rejer, ristet bacon eller hvad du ellers syntes passer i en omelet.

Fyldet kan også bestå af tørret løg, rød peber eller ligende.

Der skal bruges en lille lynlåspose, af typen der er beregnet på fødevarer, gerne ca 70 x 150 mm. I størrelse eller lignende. Nu tager man det fyld man har lyst til og putter i posen, og til sidst hældes der æggemasse oveni, posen lukkes, og omeletten er klar til at smides i en gryde med kogende vand. Der røres forsigtigt i gryden så fyldet fordeler sig lidt i æggemassen, omeletten er klar når man kan trykke på den uden at der kommer noget tyndt ud af klumpen af æggemasse.

På samme måde, og i samme gryde kan man også lave små portioner suppe, varm cacao, eller varme en rest af aftensmaden.

Kajak Is

Man skærer toppen af en sodanvandsflaske med frossen vandis.

Hælder isen ud i en gryde eller plastikpose

Knuser isen med f.eks en økse eller kniv.

Hælder den knuste is i den store Trangia gryde og tilsætter en håndfuld salt.

Sætter den lille Trangia gryde ned over isen og hælder Mathilde creme og lidt fløde ned i gryden og pisker løs. ( kun i små potioner)

2 kommentarer:

proteinpulver sagde ...

Nice blog :-)

Jan Huniche sagde ...

God inspiration til andet end blot dåse og tørfoder i Trangiaen :-).